Zo geniet je het hele jaar door van het gazon

0
397

Hoewel we in Nederland wisselvallig weer kennen, zijn veel mensen echte buitenmensen. De periodes van binnen zitten vanwege de pandemie hebben ons dan ook opnieuw laten inzien hoe belangrijk het buitenleven eigenlijk is. Geen muren die op je afkomen, maar even een met de natuur en echt tot rust komen. Menig mens zal dan ook jaloers zijn als je een fijne tuin tot je beschikking hebt. De plek waar je ongestoord naar buiten kunt lopen en helemaal zelf kunt inrichten. Een beetje groen mag dan ook echt niet ontbreken in de tuin, daarom kiezen veel mensen voor een gazon. Een gazon valt natuurlijk wel onder groen, maar is toch uit heel ander hout gesneden dan een gewone plant. Tips om het hele jaar door van het gazon te genieten lees je in dit blog.

Onderhoud van het gazon

Wil je graag een gazon aanleggen, dan kun je het best gras zaaien in het voorjaar of najaar. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende soorten graszaad, waarbij je goed moet denken aan het gebruik van het gazon. Willen de kinderen graag een balletje trappen op het veld, dan kies je het best voor graszaad voor een sport- en speelgazon. Wil je juist met jouw gazon de show stelen in de straat, dan is een siergazon juist geschikt. In de herfst en winter is het vooral van belang bladeren van het gazon te harken zodat het voldoende lucht en licht krijgt. Anders kunnen er bruine plekken in het gras komen. Verder kun je het gazon in deze periode vooral het best met rust laten. In het voorjaar heeft het gazon wat kalk nodig. Hiermee kun je de vorming van mos voorkomen. Het kalk zorgt er namelijk voor dat de wortels beter belicht worden en de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Als er kale plekjes zijn ontstaan kun je deze inzaaien. Het gazon bemesten en maaien zijn de volgende stappen. Het is goed om te letten op beestjes die in het gazon kunnen voorkomen. Zodra je gele plekken in het gazon ziet en steeds meer vogels in het gras ziet pikken, dan zou het kunnen dat er zich beestjes in het gazon bevinden. Deze dien je te bestrijden, maar wil je natuurlijk liever helemaal voorkomen.

Het gazon beregenen

Doordat het klimaat verandert krijgen we steeds vaker te maken met extreme droogte en hitte. Geen fijne periode voor het gazon. Juist op deze momenten is het van groot belang om het gazon van de goede hoeveelheid water te voorzien. Met water sproeiers kun je het gazon van wat extra water voorzien. Met een juist beregeningsysteem kun je jarenlang onbezorgd genieten van het gazon en wordt je een hoop energie, tijd en geld bespaard. Het systeem zorgt ervoor dat het gazon stralend groen blijft en er ook dit jaar weer tip top uitziet.