Wat zijn de regels voor een coffeeshop?

0
704

Het worden er steeds minder in Nederland, maar desalniettemin nog wel populair: de coffeeshop. De coffeeshop is de plek waar je legaal wiet kan kopen, maar heb je je wel eens afgevraagd wat de regels zijn van een coffeeshop? Kunnen ze zomaar alles verkopen aan iedereen of moeten ze zich toch aan een aantal regels houden? In dit artikel lees je alles over de regels waar een coffeeshop zich aan moet houden.

Hoeveel coffeeshops zijn er in Nederland?

Volgens een onderzoek telde Nederland in 2014, 591 coffeeshops. Dat daalt jaarlijks, want in 2013 waren dat er 606. Als je verder terugkijkt dan zie je dat in 1999 er 846 coffeeshops in ons land waren. Naast deze "officiële" coffeeshops zijn er een aantal duizenden niet gedogen coffeeshops. Voornamelijk zijn dat thuisdealers, straat dealers, vast adres of een bezorging aan huis. Ook in dit onderzoek bleek dat 70% wiet verkocht werd via de normale coffeeshop, en 30% naar de niet gedoogde punten. Daarbij valt op te merken dat hoe meer gemeenten coffeeshops hebben (zoals coffeeshop Kampen), hoe minder er illegaal wordt verkocht.

Welke regels gelden er voor de coffeeshops?

Er gelden een aantal strikte regels voor het runnen van een coffeeshop. Zo mag je bijvoorbeeld niet adverteren of reclame maken voor je coffeeshop. Alleen een aanduiding van je coffeeshop op de gevel is mogelijk. Het gebruik en verkoop van harddrugs is absoluut verboden in een coffeeshop en alleen cannabis mag worden verkocht. Er mag niet meer dan 5 gram wiet worden verkocht per persoon en minderjarige (jonger dan 18) zijn niet toegelaten tot de coffeeshop. Daarbij wordt rekening gehouden dat het pand van de coffeeshop niet vlakbij een school mag staan.

Andere regels waar een coffeeshop zich aan moet houden

Er zijn nog meer regels van toepassing voor het runnen van een coffeeshop. Namelijk dat de coffeeshop, zoals coffee shop Zwolle, niet meer dan 500 gram handelsvoorraad mag hebben. Dit is een belangrijk criterium en is dan ook in steden een erg strenge controle. Zodra deze regel wordt overtreden riskeert de coffeeshop sluiting van de zaak. Het belangrijke voordeel van dit Nederlandse coffeeshopbeleid is dat het verkoop van harddrugs niet in de hand wordt gewerkt. De verkoop van harddrugs vindt zich op hele andere plekken plaats. Jongeren mensen komen in ieder geval in coffeeshops niet met harddrugs in aanraking en zullen sneller voor wiet kiezen. Overigens wordt het beleid wel aangescherpt door de overheid, vanwege overlast van drugstoeristen en het toename van het THC gehalte in de Nederlandse wiet.