Zonnepanelen worden steeds populairder en steeds meer huishoudens overwegen deze nieuwe manier van energie opwekken. Het nemen van zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee, maar het eerste wat je waarschijnlijk afvraagt is of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Dat is een hele logische vraag, omdat je er veel zeker van moet zijn dat je er genoeg rendement uithaalt. In dit artikel lees je de factoren die je dak geschikt maken voor zonnepanelen.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Veel mensen stellen de vraag: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Vaak kijkt men eerst naar het dak of deze plaat of schuin is. Een belangrijke factor die veel uitmaakt hoeveel energie je in totaal kan gaan opwekken. Zo heeft de hellingshoek van het dak grote invloed op het rendement. Als je een dak hebt die een gunstige hellingshoek hebt, laten we zeggen 35 graden, zit je goed. Met deze graad stelling kan de zon goed instralen op de panelen en als het regent kan het water het vuil van de zonnepanelen afspoelen. Houd rekening mee dat de zonnepanelen op een schuin dak met haken worden bevestigd. En met een plat dak een constructie waarbij panelen op een aluminium frame komen te staan. Dit frame zorgt ervoor dat de panelen schuin worden geplaatst om zo veel mogelijk zon te pakken.
Hoe zit het met de ligging van het dak?
Misschien al bedacht, maar ook de ligging van het dak is essentieel voor het rendement van jouw zonnepanelen. Ligt het dak op het zuiden dan betekent dat je meer instraling van de zon hebt en meer stroom opwekken. Om deze reden zullen de panelen meer opbrengen dan een dak die op het oosten gericht is. De inschatting van een gemiddelde opbrengst van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen ligt bij een dak op het noorden op 548 euro. Het oosten 630 euro, het zuiden 709 euro en westen 680 euro. Het is dus handig om na te gaan welke ligging je dak heeft.
Wat doe je met schaduwvorming op je dak?
Ook belangrijk om na te gaan is of op jouw dak schaduwen liggen. Dat kan voor komen als er bijvoorbeeld vlakbij je huis een boom of ander gebouw staat die schaduw op jouw dak werpt. Als dat zo is kan dat invloeden hebben op de opbrengsten van energie. Maar uiteraard zijn hier ook oplossingen voor. Je hebt daken zonder schaduwwerking waarbij de zwakste schakel de totale opbrengst bepaalt. Echter zijn zonnepaneel met schaduwwerking parallel geschakeld naar omvormer. De omvormer haalt afzonderlijk energie uit ieder zonnepaneel om een maximale opbrengst de garanderen.
Oppervlakte van een zonnepaneel
Als je je afvraagt wat de oppervlakte van een zonnepaneel is dan zijn er standaardafmetingen. Deze standaard afmeting is namelijk 1,755m x 1,038m. Nu je de oppervlakte van een zonnepaneel wilt weten doe je de lengte keer de breedte. Dan is in dit geval de oppervlakte van een standaard zonnepaneel 1,82 m2.