Reisvaccinaties: waarom een DTP-vaccinatie onmisbaar is voor jouw reis

0
396

Wanneer je op reis gaat naar een verre bestemming, is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen eventuele ziektes. Het kan zijn dat je in een gebied terechtkomt waar bepaalde ziektes voorkomen die in Nederland niet (meer) voorkomen. Daarom is het van belang om je te laten vaccineren voordat je op reis gaat. In dit blogartikel gaan we dieper in op Vaccinaties op Reis en de DTP-vaccinatie, waarom deze onmisbaar is en wat je moet weten voordat je op reis gaat.

Wat is een DTP-vaccinatie?

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Dit zijn drie ziektes die in Nederland gelukkig niet meer voorkomen door het Rijksvaccinatieprogramma. Difterie is een bacteriële infectie van de keelholte, tetanus is een infectie van de zenuwen en spieren en polio is een virusinfectie die kan leiden tot verlamming. In sommige landen buiten Europa komen deze ziektes nog wel voor en is het belangrijk om je hiertegen te laten vaccineren voordat je op reis gaat.

Waarom is een DTP-vaccinatie onmisbaar voor reizigers?

Een Vaccinatie DTP is onmisbaar voor reizigers omdat deze ziektes in sommige landen nog voorkomen. Het is mogelijk dat je tijdens je reis in aanraking komt met iemand die besmet is met difterie, tetanus of polio en zo zelf ook ziek wordt. Daarnaast loop je in sommige gebieden een verhoogd risico op infecties door onhygiënische omstandigheden, zoals slechte sanitaire voorzieningen. Een DTP-vaccinatie zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen deze ziektes en dus met een gerust hart op reis kunt.

Hoe werkt een DTP-vaccinatie?

Een DTP-vaccinatie bestaat uit een combinatie van drie verschillende vaccins: difterie, tetanus en polio. Het vaccin bevat een kleine hoeveelheid van de ziekteverwekkers, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt. Als je later in aanraking komt met de ziekteverwekker, herkent je lichaam deze en kan het snel en effectief reageren om de ziekte te bestrijden.

Vaccinatie Gele Koorts

Een ander veel voorkomende vaccinatie voor reizigers is de gele koorts vaccinatie. Dit is verplicht voor reizigers naar bepaalde landen in Afrika en Zuid-Amerika. Gele koorts is een virus dat wordt overgedragen door muggenbeten en kan leiden tot ernstige leverziekte en bloedingen. De vaccinatie biedt bescherming tegen het virus en is vaak verplicht gesteld door landen om te voorkomen dat het virus wordt verspreid.

De gele koorts vaccinatie wordt meestal één keer toegediend en is effectief voor een periode van tien jaar. Het is belangrijk om te weten dat sommige landen een bewijs van vaccinatie vereisen voordat je het land binnen mag komen. Het is daarom aan te raden om ruim van tevoren te informeren welke vaccinaties verplicht zijn voor de landen die je wilt bezoeken en tijdig een afspraak te maken bij een reisvaccinatiecentrum.

Vaccinaties zijn dus een belangrijk onderdeel van reisvoorbereidingen en kunnen ernstige ziektes voorkomen. Het is daarom belangrijk om tijdig te informeren welke vaccinaties verplicht of aanbevolen zijn voor de landen die je wilt bezoeken en tijdig een afspraak te maken bij een reisvaccinatiecentrum. Zo kun je zorgeloos genieten van je reis en je focussen op het verkennen van nieuwe culturen en omgevingen.