Jouw nieuwe tuin

0
258

Nu het weer langzaam warmer wordt gaan we massaal onze tuinen weer in. Maar wat nu als je tuin geen prettige plek is om te zitten? Misschien is er geen parasol, en is het dus in de middaghitte veel te warm, of is het simpelweg geen fijne ruimte om te zijn. Gelukkig kunnen we dit veranderen! Zeker nu is het heerlijk om te kunnen ontspannen in je tuin, en als dat nu nog niet kan, laten we er dan voor zorgen dat dit snel gebeurd. Wie weet veranderd dit al met een nieuwe tuinset of een mooi buitenkleed.

Al die opties

Er zijn verschillende ‘soorten’ te onderscheiden in design voor tuinen. Je hebt, om maar een kleine greep te doen uit het enorme aanbod, de mediterrane tuin, de moderne tuin en de Engelse of Romantische tuin. Bij de mediterrane tuin draait het om kleur en gezelligheid. De tegels zijn licht, de vazen en potten zijn felgekleurd. Mozaiek is hier ook nooit weg en lampionnen versieren vaak de palen en zijn over de tuin heen gespannen. Dingen als hangmatten en hangstoelen staan ook goed in een mediterrane tuin, en exotische planten zijn een must. Bij de moderne tuin draait het juist om strakke lijnen en koele tonen. Grote tegels (vaak zwarte of grijs en van egaal steen), duidelijk afgebakende plekken voor planten en terras, en vaak wordt er gebruik gemaakt van water. Of dit een klein stroompje is of een kunstwerk is per tuin verschillend. Ook zijn de parasols en meubels in een moderne tuin vaak perfect afgestemd op de kleur en feel van de rest van de tuin. Bij de Romantische tuin denkt men sneller aan oude, bijna sprookjesachtige haagdoolhoven. Veel groen, veel grint en qua versieringen zijn rozen, bustes en zonnewijzers de juiste richting (snap je ‘m?)

Het plan

Behalve nadenken over de stijl van je tuin, is het ook handig om even na te denken over wat en hoeveel je precies wilt doen. Neem hierbij ook je budget in gedachte; hoeveel kan je missen aan een ‘nieuwe’ tuin? Wil je enkel versieringen en planten vervangen, of ook helemaal (opnieuw) betegelen? Wees niet bang dat alleen drastische veranderingen je tuin een fijn plekje kunnen maken; een goede schoonmaak en wat fijne meubilair en verlichting doet wonderen. Kleine plantjes en beeldjes maken een space ook vaak al gezelliger.

Denk dus goed na over wat je precies wilt met je tuin. Of je nu voor modern of mediterraan gaat, of iets daar tussenin of daarbuiten, veel succes, en geniet ervan!