Help je tuin de hitte door!

0
388

We hebben er even op moeten wachten maar aankomende week lijkt het dan eindelijk zover. De zomer in Nederland gaat dan echt beginnen. Met temperaturen van boven de 25 graden kunnen we spreken van echte hitte en als het maar lang genoeg aanhoudt, zijn we ook niet ver verwijderd van de eerste hittegolf van 2021. Ondanks dat jij misschien ontzettend van de warmte houdt, denkt je tuin daar iets anders over. Zowel je grasmat als je bloemen, struiken en planten gedijen over het algemeen iets beter bij koelere temperaturen, maar geen schrik. Met onderstaande tips gaat ook jouw tuin de zomer moeiteloos doorstaan!

Maai op tijd het gras

Heb je een grasmat en wil je deze graag zo groen mogelijk houden? Zorg er dan voor dat je deze tijdig maait. Wanneer je gras te lang is kan de onderkant van het gras gaan verstikken wanneer de temperatuur flink gaat stijgen. Door het stikken sterf het gras eigenlijk af en krijg je van die nare gele plekken in je gazon. Is het je te warm om te maaien? Je kan natuurlijk ook anderen het werk laten doen. De robot grasmaaiers zijn de uitvinding van de eeuw en doen graag het werk voor je. Je zult ze waarschijnlijk ook niet snel horen klagen dat het te warm is.

Geef slim water

Natuurlijk heeft je tuin water nodig met die warme temperaturen, maar je moet er ook voor zorgen dat je dit slim aanpakt. Anders geef je ten eerste je tuin voor niks water en ten tweede ben je alles aan het doen behalve water aan het besparen. In de zomer hebben we de laatste jaren toch al een behoorlijk tekort aan water waardoor dat laatste eigenlijk niet iets is wat je wilt bereiken. Maar hoe pak je de bewatering van je tuin dan slim aan? Zorg ten eerste dat je je tuin ’s avonds of ’s nachts water geeft. Doordat de temperatuur dan iets lager is en er geen zon meer schijnt, zal er veel minder water verdampen. De grond, bloemen, planten en struiken hebben dan de tijd om het water op te nemen. Ook kan je een automatisch bewateringssysteem het werk laten doen zodat deze precies voor jou kan bepalen hoeveel water je toe nodig heeft.

Denk aan je zwembad

Verkoeling opzoeken is iets wat we allemaal doen in de zomer en grote kans dat je een zwembad in je tuin hebt staan. Let er alleen wel op dat je deze consequent onderhoud. Door de warmte kan er zich in een rap tempo van alles gaan ontwikkelen in het water en dat is niet wat je wilt. Met een filter kom je al een heel eind maar wil je, je zwembad echt schoon houden? Dan zal je met wat grover geschut aan de slag moeten.