Een vaderschapstest laten doen

0
571

Een vaderschapstest is een test die je kan doen als je zeker wil weten of je de vader bent van een kind, of als je zeker wil weten of iemand wel of niet jouw vader is. Dat kan heel eenvoudig zelf met een wattenstaafje. Je neemt je DNA-monsters af en die worden dan in een laboratorium vergeleken met het DNA van je kind. Een vaderschapstest kan je doen voor je eigen gemoedsrust, maar soms is het ook nodig voor een rechtszaak. In dat geval mag je de test niet zelf afnemen. Dan moet er een arts of verpleegkundige aanwezig zijn bij het afnemen van de DNA-monsters. Zo’n test kan je gewoon online bestellen, maar daar komen soms nog wel wat vragen bij kijken. 

Hoe de test wordt uitgevoerd

Het DNA-materiaal van vader en kind wordt in een laboratorium vergeleken. Dit gebeurt op 20 verschillende plekken. Aan de hand van deze analyse kan er met 100% zekerheid worden uitgesloten dat je de vader bent, en met bijna 100% zekerheid worden aangetoond dat je wel de vader bent. De zekerheid van de uitslag wordt hoger als het DNA op meer plekken wordt vergeleken. Je kan er ook voor kiezen om de vergelijking op 25 plekken te laten doen.

Testen zonder vader

Ook als je een kind bent en je vermeende vader wil niet meewerken, kan je er via een omweg achter komen of deze man je biologische vader is. Je kan dan bijvoorbeeld een test doen met een broer of zus. Maar ook met een opa of kleinkind is het mogelijk. Wel wordt aangeraden om advies te vragen over wat de juiste test is voor jouw situatie. 

Rechtszaken 

Helaas komt het ook voor dat een vaderschapstest nodig is in een rechtszaak. Dit komt voor bij kwesties zoals voogdij en alimentatie. Dan moet je dus een rechtsgeldige test doen. Dan krijg je een andere testkit thuisgestuurd dan bij een test voor gemoedsrust, dus dat is belangrijk om op te letten. Bij een rechtsgeldige test zijn er meer voorwaarden verbonden aan de DNA-afname. De uitslag is verder bij beide tests even betrouwbaar. 

Gevolgen

Een vaderschapstest is niet iets wat je licht moet opvatten. Het kan je hele wereld op zijn kop zetten. En jij persoonlijk kan dat wel oké vinden, maar misschien denken jouw familieleden daar wel heel anders over en zij moeten ook met de gevolgen leven. Sta daar dus goed bij stil en maak een weloverwogen beslissing, het liefst in overleg met je andere familieleden.