De opkomst van de elektrische fiets

0
736

De elektrische fiets is bijna niet meer uit onze omgeving weg te denken. Een paar jaar geleden was de markt van de elektrische fiets vooral gericht op ouderen, maar nu is de elektrische fiets binnen de hele populatie populair. En dat is ook niet gek, want het scheelt veel energie, waardoor je veel verder kan fietsen en ons kikkerlandje per fiets kan ontdekken.

Geschiedenis

Je zou het niet denken, maar het eerste patent op een elektrische fiets werd in 1895 al verleend. De fiets was in Amerika ontwikkeld en kende destijds nog geen versnellingen. Door de verbeteringen in technologie is het in de 21e eeuw mogelijk geworden om de accu’s steeds lichter te maken terwijl de afstanden steeds groter werden.

E-bike

Nu is de elektrische fiets bekender onder de naam e-bike. Deze benaming is echter niet volledig correct. De e-bike is namelijk een soort elektrische fiets. Naast de e-bike bestaan er namelijk ook pedelacs, die ook wel de fiets met trapondersteuning wordt genoemd. E-bikes zijn fietsen met een elektrische aandrijving.  Het is bij deze fiets zowel mogelijk om volledig zelf te fietsen en de motor niet te gebruik, of om de motor al het werk te laten doen en zelf niet te bewegen. Door deze soort fiets bestaat ook een verzekeringsplicht doordat het door de hulpmotor als een snorfiets wordt aangemerkt.

Pedelac

De pedelac wordt slechts gedreven door een hulpmotor. Dit betekent dat de fietser beweging moet leveren om de hulpmotor in te schakelen. Deze ondersteunt vervolgens de fietser. De beweging wordt gesignaleerd door sensoren. Meestal wordt hierbij gebruikt gemaakt van een combinatie van een rotatiesensor en een trapkrachtsensor. Bij deze soort fiets bestaat dus niet de mogelijkheid om niet te bewegen en de motor al het werk te laten doen, zoals voor de e-bike wel het geval is.

Verandering

In de huidige maatschappij is de opkomst van de elektrische fiets door zijn duurzame karakter natuurlijk een goede ontwikkeling. Daarnaast ondersteunt het ook de mens en maakt het zodoende makkelijker om aan de benodigde beweging te komen. Vooral voor mensen waarbij de spierkracht is afgenomen vormde de elektrische fiets het ultieme hulpmiddel om weer mobiel te zijn. Tegenwoordig ziet iedereen de elektrische fiets als een aangenaam voordeel en is het aantal verkopen dan ook sterk gestegen. In Nederland zijn ongeveer zo een 23 miljoen fietsen aanwezig en hiervan is een kleine 10% een elektrische fiets. Zoek jij nog een elektrische fiets heren? Kijk dan voor een Koga elektrische fiets.