Bescherm je business

0
475

In een wereld waar het draait om geld kunnen de claims en beschuldigingen je misschien om je oren vliegen. Al helemaal wanneer jij een innovatieve ondernemer bent. Je hebt een revolutionair(e) product of dienst op de markt gezet en wilt dit koste wat het kost beschermen. Logisch, het is immers van jou. Er kan niet van jou worden verwacht dat je naast een genie in het ondernemerschap ook nog een patent- of juridisch expert bent. Daarom is het handig om een bureau te vinden dat je daarbij kunt helpen. 

Wat doet een octrooibureau? 

Een octrooibureau. Misschien een wat vage term voor iemand die niet thuis is in dit soort dingen. Om je innovatieve product of dienst in de Europese Unie (EU) te beschermen, kun je bij het Europees octrooi bureau (EPO) een Europees octrooi aanvragen. Een Europees octrooi is eigenlijk een bundeling van nationale octrooien die je product(en) en/of dienst(en) in elk gewenst land beschermen tegen kapers. Daarnaast handelt een octrooi bureau ook beschuldigingen af. Wanneer bijvoorbeeld een concurrent je beschuldigt van diefstal of overlap van een idee, zoekt een octrooi bureau dit tot in de puntjes voor je uit. 

Hoe kies je het juiste bureau? 

Het is van belang dat je een bedrijf kiest waar jij je thuis bij voelt. Nee, je hoeft niet met je voeten op de bank in de lobby te gaan liggen. Met thuisvoelen wordt bedoeld dat het bureau matcht bij jouw wensen en bedrijf. Hoe je dat weet? 

Kies als eerste een bureau waarbij de diensten passen bij jouw vraag. Het is immers vrij onhandig als het bureau geen diensten aanbiedt waar jij vraag naar hebt. Op veel sites kun je een kopje vinden met termen als ‘Wat kunnen wij?’ of ‘Diensten’. Onder deze kopjes staan vaak uitgebreide beschrijvingen van wat ze aanbieden en wat dat inhoudt. 

Daarna komt eigenlijk het belangrijkste: de mensen die bij je passen. In een tijd als deze, met veel massaproductie, is maatwerk nog steeds het allerfijnste. Maatwerk kan het beste worden geleverd door mensen waar je een klik mee hebt. Deze klik kun je ontdekken door te kijken naar recensies, eerder werk van het kantoor maar ook door even te kijken op de LinkedIn profielen van de werknemers. De allerbeste manier om het te ontdekken is toch door echt met ze in gesprek te gaan. Ga langs bij een kantoor wat voor jou een beetje af te reizen is, zoals bijvoorbeeld EPC met haar vijf vestigingen. Een kopje koffie en een gesprek over wat ze wellicht voor je kunnen betekenen doet wonderen.