Alles wat je moet weten over het hebben van een sloopauto 

0
472

Zeker als het de eerste keer is dat je in eigendom bent van een sloopauto kan dit veel vragen naar boven brengen. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of je auto echt toe is aan de sloop. Ondanks dat het voor jou misschien niet meer de moeite waard lijkt, betekent dit niet dat een ander hier hetzelfde over denkt. Je kunt misschien nog meer geld voor je auto krijgen dan je denkt. Zelfs aparte onderdelen van je auto kunnen soms voor redelijk wat geld worden doorverkocht. 

 

Wat weetjes over sloopauto’s 

De gemiddelde auto gaat in Nederland ongeveer twintig jaar mee. Er zijn elk jaar een hoop auto’s die toe zijn aan demontage. De meeste sloopauto’s kunnen alleen door een RDW erkende demontagebedrijf worden gesloopt. Dit is nodig omdat op deze manier het kentekenregister overzichtelijk blijft. Als een auto wordt gesloopt moet het kenteken namelijk uit het systeem worden gehaald en ook van je naam worden verwijderd. Het is soms lastig te zeggen wanneer een auto rijp is voor de sloop. Je kunt dit onder andere herkennen aan het steeds kapot gaan van onderdelen zoals de versnellingsbak of de injectie. Ook kan het zo zijn dat het plaatwerk zo slecht is geworden en dat het niet meer gerepareerd kan worden. Vaak kosten dit soort reparaties grote hoeveelheden geld. Bij een oude verroeste auto is dit het dan niet meer waard. De reparatie zal dan nauwelijks iets aan de waarde van je auto toevoegen. 

 

De juiste papieren voor een sloopauto

Voor je met je auto naar de sloop kunt zijn er een aantal dingen die er moeten gebeuren. Zo dien je het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode bij je te hebben. Ook heb je een demontagecode nodig waarmee de RDW bewijs heeft dat de sloop mag worden uitgevoerd. Verder heb je ook een legitimatiebewijs nodig om de auto bij de sloop te kunnen achterlaten. 

 

Het verkopen van een sloopauto

Je kunt ook een sloopauto verkopen als je deze niet zelf naar de sloop wilt brengen. Je hebt tegenwoordig verschillende ondernemingen zoals OSW waarbij je je sloopauto kunt verkopen. Je kunt op dit soort sites je nummerplaat invoeren en binnen enkele uren een bod krijgen. Vaak worden de auto’s gratis opgehaald en bovendien houd je hier ook nog een leuk zakcentje aan over. Deze ondernemingen gaan na of de auto nog iets van waarde heeft en of de auto enkele onderdelen bevat die wat waard kunnen zijn. Hierdoor ben jij snel van je auto af en kunnen onderdelen herbruikt worden.