Verschillende soorten opleggers

0
71

Een vrachtwagen bestaat uit twee onderdelen. Een vrachtwagen bestaat namelijk uit het voorste gedeelte en een achterste gedeelte. Het voorste gedeelte wordt de trekker genoemd. Het achterste gedeelte van de vrachtwagen wordt de oplegger genoemd. Voor het vervoeren van spullen is een oplegger erg belangrijk. Voor het vervoeren van verschillende goederen heb je de juiste oplegger nodig. Als je zelf in de transportsector werkt is dit artikel erg handig om te lezen. Zo weet je precies welke soorten opleggers er zijn en welke eisen er gelden. 

Wat is een oplegger?

Een oplegger is dus eigenlijk gewoon een andere benaming voor een trailer. Beide benamingen worden dan ook gebruikt maar betekenen hetzelfde. Het is dus een trailer die achter het voorste deel van de vrachtwagen zit. Je hebt voor het transport van goederen ook verschillende soorten opleggers nodig. Ook hebben de opleggers te maken met bepaalde richtlijnen. Dit houdt in dat een trailer maximaal 12 meter lang, 4 meter hoog en 2,55 meter breed mag zijn. Ook zijn er verschillende rijbewijzen nodig om er mee te kunnen rijden. Als een trailer minder dan 750 kilo weegt is een rijbewijs C en C1 goed. Als de oplegger wel zwaarder is dan 750 kilo gelden er andere eisen. Dan heb je namelijk een CE en CE1 nodig om ermee te mogen rijden.

Soorten opleggers

  • Een daarvan is de schuifzeiloplegger. Dit is een oplegger die aan allebei de kanten schuifzeilen heeft om de oplegger vanaf de zijkant te kunnen lossen en laden. Vaak heeft deze soort ook een schuifdak. Met een schuifdak kunnen er ook via het dak goederen worden geleverd. 

  • Dan heb je ook nog een megaoplegger. Dit is een oplegger voor hele grote goederen.Deze is veel groter dan een normale trailer. Deze heeft namelijk een binnenhoogte van 3,0 meter en is dus echt geschikt voor grotere goederen.

  • Ook is er de koeloplegger. De koeloplegger is er om goederen te vervoeren die koel, bevroren of warm gehouden moeten worden. Deze soort heeft dan ook een geïsoleerde vloer en wanden.

  • Dan bestaat er ook een dubbeldeks oplegger. Deze heeft ook veel laadruimte maar dan zelfs met twee etages. Je kunt hiermee de goederen alleen lossen en laden via de achterkant. Vaak worden deze soort trailers gebruikt door supermarkten.

  • Vervolgens bestaan er ook schuifvloertrailers. Deze bezitten een schuif vloersysteem. Hiermee kunnen ook veel verschillende soorten goederen mee worden vervoerd. Denk bijvoorbeeld aan afval, papierrollen, zware metalen en losgestorte producten. 

En zo zijn er nog een aantal andere soorten. Voor elk transport is er dus wel een geschikte soort te verkrijgen.