In 2012 verscheen:
1812
Felis Catus / De huiskat
BEGRAVEN is zo gek nog niet
De Nieuwe Ooster
In 1812 staat de veldtocht van Napoleon naar Rusland centraal.
Het verhaal van een mislukte veldtocht met bijna een miljoen doden als gevolg van kou, ziektes en honger. 1812 besteedt aparte aandacht aan de Hollanders en de vrouwen in het leger van Napoleon. En aan artsen die op het slagveld doorbraken in de geneeskunde en chirurgie veroorzaakten.
1812 bevat primeurs in de vorm van een dagboek uit 1812 van een Zwollenaar en Berezina-etsen van kunstenares Dirkje Kuik.
Terwijl soldaten in Rusland de hel beleefden, vielen in Amsterdam in 1812 de eerste hoofden onder de guillotine.
Zie hier de inhoud van 1812.
Felis Catus / De huiskat is een ode aan de huiskat, om de (minstens) 4.000 jaar oude band tussen kat en mens te vieren.
Want: Niets ergers doet de kat ons aan dan dood en van ons heen te gaan (Rudy Kousbroek)
Katten zijn door de eeuwen heen inspiratiebron en eigenzinnig metgezel geweest van grote kunstenaars en schrijvers.
Zie hier de inhoud van Felis Catus / De huiskat.
Heeft u het begraafplaatsgevoel?
Stel dat we in de toekomst alleen nog maar cremeren, of overgaan op nieuwe vormen van lijkbezorging, zoals cryomeren (vriesdrogen) en/of resomeren, dan krijgen we een land zonder begraafplaatsen, een land zonder herinnering, een land in ontkenning van dood en geschiedenis. Daarom dit ThemaTijdschrift, BEGRAVEN is zo gek nog niet, als pleidooi voor het begraven.
In Begraven beschrijven bekende en onbekende Nederlanders hun begraafplaatsgevoel, zoals Leon Bok die alle 4.300 begraafplaatsen van Nederland wil bezoeken, Erasmus Laurentius die niets liever doet dan graven delven en Babs Bakels, van jongsaf aan dol op begraafplaatsen en nu conservator van het Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover.
Maar ook: De historie van het begraven in Nederland; Arm en rijk, in de dood zijn we allemaal gelijk. Of toch niet?; Een pleidooi voor het familiegraf; De duurzaamheid van begraven; De populariteit van natuurbegraafplaatsen; Kunst op oude kerkhoven; Angst voor begraafplaatsen; Liefde op de begraafplaats; Wonen op de begraafplaats. Verder veel informatie over begraafplaatsen en graven. Wat kost het? Wat voor graven heb je allemaal?
De Nieuwe Ooster in Amsterdam is de grootste, boeiendste en misschien wel de mooiste begraafplaats van Nederland. Op het terrein van de begraafplaats bevindt zich het Uitvaartmuseum Tot Zover dat in 2012 vijf jaar bestaat.
Eind 2012 sloot de begraafplaats een grondige verbouwing af. Daarom een ThemaTijdschrift over de rijke geschiedenis, de prachtige architectuur uit vroeger en moderne tijden, de mensen die er werken, de mensen die er komen en het multiculturele karakter van de begraafplaats.